Skip to main content

Pink blog

Att laga en ekologisk maträtt

För att kunna laga ekologiska maträtter måste man först och främst ha rätt attityd. Kocken som lagar maten måste göra det med ett leende. Det måste finnas humor i det man gör för att attityden ska vara rätt. För att detta ska kunna ske är lekfullhet ett bra knep. Lekfullhet och kreativitet går hand i hand. Barn bjuder gärna på en sju-rätters-middag lagad av pinnar, gräs och stenar. Det är gott i fantasin, och då är det rätt attityd.

Men det räcker ändå inte, för att det ska bli en ekologisk maträtt ska den vara lagad i en nu-upplevelse. För att nå ett sådant metatillstånd som vuxen behöver man andas och känna att det man gör just i detta nu har betydelse, man gör det för att man känner att det är skönt att skapa något oavsett vad. Man gör det för att man just i detta nu inte vill göra någonting annat hellre än att laga den maträtt som man har för avsikt att laga. Man gör det eftersom det är helt naturligt, människor har sedan begynnelsen lagat mat till andra människor som de älskar. Maten vi lagar och äter tillsammans skapar band mellan oss och andra.

Vilken maträtt ska man laga då? Det är viktigt att tänka på att maträtten man ska laga har chans att bli god. Och som en följd av detta, att maträtten även i verkligheten blir god om den tillagas med rätt attityd. För att nå detta önskade resultat är det behändigt förstås med ett ekologiskt recept. Sådana kommer man bl.a. att kunna finna i den här bloggen vad det lider.

Men en ekologisk maträtt kräver egentligen inget ekologiskt recept för att med framgång kunna tillredas. Inte alls faktiskt, medan ett recept är som ett slags karta över det uppenbara, innebär den receptfria matlagningen emellertid att gå vilse i det ovissa. Att laga efter recept innebär inga överraskningar och därmed heller ingen kreativ utveckling.

I den meningen är det framförallt kreativitet som behövs för att lösa miljö- och hållbarhetsrelaterade utmaningar. Att ge sig in i det dolda och där improvisera med nya idéer för att lösa problem är i sig ett ekologiskt recept. Kanske blir det inte med säkerhet gott på en gång, men vad gör det. Det är inte alltid maten som ska anpassa sig efter smaken, ibland kan det vara tvärtom.

Ta första steget

Boka en oförglömlig upplevelse idag

Pink Truck är mer än mat, det är en glädjefylld upplevelse. Kom och var med i vår värld av smaker och kärlek. Man blir glad – det är en garanti!